Meet wat je wilt meten
In de vorige blog heb ik je hopelijk voor het eerst aan het denken gezet over het meten van je resultaten en het in kaart brengen van je beginsituatie. In dit artikel belicht ik verschillende relevante meetinstrumenten toe voor het gros van de mensen. Wanneer is het nuttig om deze wel in te zetten, en wanneer niet? Het is lastig om je eigen meetresultaten zonder enige emotie te interpreteren. Daarom adviseer ik je dat samen met iemand te doen. Hierdoor kun je een ander beeld krijgen van je eigen meetresultaten, wat waarschijnlijk beter overeenkomt met de werkelijkheid.
Nadat je beginsituatie in kaart hebt gebracht is het ook makkelijker om een concreet doel op te stellen. Uiteraard zijn verschillende doeleinden en meetinstrumenten met elkaar te combineren. Ik zou dat niet altijd adviseren om te doen, omdat het meer werk kost om al deze data bij te houden. Echter kan het voor je motivatie wel beter zijn om voor meerdere doeleinden te gaan.
Je kunt bijvoorbeeld willen afvallen, maar daarnaast ook sterker willen worden in bepaalde oefeningen, zoals de squat en de deadlift. Stel je voor dat het even niet lukt om af te vallen. Dan kun je alsnog progressie zien bij je squat en je deadlift. Dus je kunt prima je sportieve als je fysieke doelen met elkaar combineren, alhoewel dit scenario niet zo vanzelfsprekend is bij gevorderde sporters.
Voordat we gaan meten:
Zorg voor een betrouwbare setting, voor zowel de onderzoeksresultaten als voor jezelf of de klant. Het is belangrijk dat je altijd hetzelfde en op dezelfde wijze meet, anders meet je weer in het wilde westen, en kun je dus ook niet op een goede manier je progressie in kaart brengen.
- Gebruik altijd dezelfde instrumenten.
- Dezelfde materialen zoals weegschalen
- Zorg dat je altijd hetzelfde meet.
- Niet de eerste meting het linkerbeen en de tweede metings het rechterbeen.
- Zorg dat het meetlint altijd op navelhoogte is en de ene keer boven of onder de navel.
- Zorg dat je op dezelfde momenten meet.
- Sommige uitslagen van bepaalde meetinstrumenten kunnen gemanipuleerd worden door het moment van meten. Je bent na het plassen namelijk lichter dan voor het plassen.
- Zorg dat je op een consistente manier data verzameld.
- Verzamel op (twee) wekelijkse of maandelijkse basis data. Dat kan in sommige gevallen ook op dagelijkse basis zijn.
Heel veel mensen denken dat ik leef met de volgende gedachte in de gym: “Gym is life, go hard or go home”. Dat is helaas niet het geval. Ik wil net zoals jij strak in het pak zitten, weinig stress ervaren in het dagelijks leven, normaal op de WC kunnen zitten zonder dat ik een gasmasker op moet doen, geen pijn in mijn lijf hebben en energiek voelen. Oftewel, ik wil me gezond en fit voelen, net zoals de meeste mensen die bij ons komen trainen.
Ik gebruik daarvoor de volgende meeteenheden:
- Foto’s:
Voor mensen die een uiterlijke transformatie willen doormaken is dit een ideale manier om je progressie te meten. Uiteindelijk maakt het niet uit of 10 kilo zwaarder bent geworden als je een blokjesbuik hebt gekregen. Alhoewel dit een subjectief oordeel, is dit wel de ideale manier om te kijken naar jouw progressie. Dus maak een foto van je voor-, zij-, en achterkant in je bikini, zwembroek of onderbroek, in ieder geval niet in skipak. Doe dit iedere 2 à 4 weken op dezelfde plek vanaf dezelfde afstand met dezelfde camera en vergelijk deze met de foto’s van de weken hiervoor. - Slaap metingen:
Slaap is uitermate belangrijk voor je energielevels, herstel, werking van het brein en vetverlies. Dit is dus dé tool om je prestaties in het dagelijks leven te verbeteren.Voor mijn slaap gebruik ik een Fitbit. Ik draag deze horloge alleen maar tijdens mijn slaap. Omdat ik de stappenteller bijvoorbeeld niet accuraat genoeg vind. Door de Fitbit krijg ik een simpel overzicht van hoeveel uur ik geslapen heb en hoe lang ik bijvoorbeeld in mijn REM-slaap of diepe slaap gezeten heb. Je hebt ook nog allerlei andere apps die je kunnen helpen om je slaap te verbeteren, zoals Sleep Better en Sleep Cycle. Dit heeft niet direct mijn voorkeur, omdat de kans groter is dat je langer op je telefoon blijft zitten voordat je gaat slapen. Maar iets doen is in ieder geval beter doen dan niets. Let op, dit zijn allerlei middelen die globaal beeld geven van je slaap. De meest accurate gegevens van je slaap krijg je door een slaaponderzoek te doen bij een ziekenhuis. - Omvangmeting:
Veel mensen die willen afvallen, willen eigenlijk een uiterlijke transformatie doormaken. Gewicht zegt niet alles en daarom heb ik dit ook niet bovenaan het lijstje staan. Wanneer jouw vetpercentage omlaag gaat, gaan vaak ook jouw centimeters naar beneden. Op het moment van meten gaat niet altijd het gewicht mee. Je leest daar meer over bij het kopje weegschaal. Je omvang kun je meten met een meetlint. Je kunt je omvang op verschillende plekken meten. Het is echter wel belangrijk om op precies dezelfde plek te meten. - Weegschaal:
Een weegschaal is in mijn ogen erg overschat. Zeker als je deze niet op de goede manier inzet. De weegschaal geeft namelijk een vertekend beeld over de dagen en dus ook over het traject. Je gewicht wordt namelijk beïnvloed door het moment waarop je weegt maar ook door andere factoren zoals zoutinname, spierschade, stress en koolhydraatinname(NEE KOOLHYDRATEN MAKEN JE NIET DIK!). Je gewicht zal dus gedurende de dag veranderen bijvoorbeeld door je voedselinname en ontlasting. Daarnaast meet de weegschaal niet direct jouw doel. Je wilt je uiterlijk veranderen, niet aan een wedstrijd meedoen waarbij je moet voldoen aan een bepaalde gewichtsklasse. Dit meetinstrument zou ik dus als een extra tool gebruiken en niet als DE tool die jouw progressie in kaart brengt.
Hoe kun je de weegschaal dan wel goed inzetten?Weeg iedere dag, op hetzelfde moment, onder dezelfde omstandigheden je gewicht. Ga bijvoorbeeld iedere ochtend op de weegschaal staan nadat je geplast hebt. Hierdoor krijg je een overzicht van een gemiddelde. Dit gemiddelde wil je met andere weken vergelijken. Hierdoor krijg je een betrouwbaardere inzicht in je progressie. Je wilt gedurende de weken een lineaire stijging of daling van het gewicht zien. Gewicht verlies je of krijg je erbij over de maanden en niet over de dagen.
Misschien had je verwacht dat we speciale weegschalen hadden aangeraden of een DEXA-scan maar niets is minder waar. Probeer het zo simpel mogelijk te houden. Ook simpele meetinstrumenten kunnen goed zijn. Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je andere vragen? Stuur dan een mail naar marco@baselifestyle.nl met jouw hulpvraag.