Doe de intake

Wonderdrank!

Jouw lichaam bestaat er voor 50 tot 80 procent uit1. Het lichaam gebruikt het om voedingsmiddelen te verplaatsen van je hoofd tot en met je tenen. Het houd je koel als je het warm hebt en je kan er een hoop van verliezen bij langdurige inspanning. Water. Misschien wel het belangrijkste en meest onderschatte voedingsmiddel om je lichaam draaiende te houden. Waarom is water drinken zo belangrijk? Waar is het allemaal goed voor? Hoeveel water moet ik drinken?

Wat doet dit wonderdankje?

Water is meer dan vocht wat je opdrinkt en weer uitplast. Water heeft meerdere functies in het lichaam:

– Allereerst zorgt water ervoor dat het eten wat jij opeet, ook wordt opgenomen door de dunne darm.

– Daarbij zorgt water dat het lichaam niet oververhit raakt, dit heet de regulatie van lichaamstemperatuur. Het lichaam kan zijn warmte kwijt door te zweten als het lichaam het warm heeft.

– Als laatste heeft water de functie om je opgenomen voeding te verplaatsen over het lichaam. Zo blijven de hersenen voorzien van koolhydraten, en onze spieren van eiwitten.

Magisch trucje

Voldoende water drinken is misschien wel een van de meest consistente manieren om gewicht te verliezen en te behouden. Australische onderzoekers3 hebben het volgende advies gegeven: “500ml water drinken, 30 minuten voor het eten in combinatie met een calorietekort kan zorgen voor een groter gewichtsverlies4”. Dit komt omdat water de maag vult, maar geen calorieën bevat. Daarbij wordt er een stofje naar het hersenen gestuurd die je verzadigd laat voelen5. Dit betekend niet dat je alleen maar water moet gaan drinken als je honger hebt. Jouw lichaam heeft natuurlijk de nodige macronutriënten nodig.

Hoeveel van dit wonderdrankje?

Hoeveel water moet ik dan drinken? Want teveel vocht kan voor hartritmestoornissen zorgen2. En te weinig vocht kan voor zwakte en sufheid zorgen2. Het voedingscentrum heeft hiervoor richtlijnen opgesteld. Voor een gezonde volwassen is het voldoende om tussen de 1,5 en 2 liter per dag te drinken2. Dit is meer dan je denkt!

Superpower tijdens de les

Tijdens een hele intensieve les bij BASE is de kans groot dat je gaat zweten. Dit moet natuurlijk bijgevuld worden. Maar wat is de juiste strategie hiervoor? Moet ik dan alleen maar water drinken?

Op trainingsdagen is het belangrijk dat je goed voor, tijdens en na de training vocht inneemt:

15 minuten voor een intensieve training is het beste om 300ml isotone drank te drinken6. Isotoon betekend dat er 6-8 gram per 100ml aan koolhydraten in het drankje zit. Denk aan Aquaruis, AA-drink.

– Tijdens een uurtje sporten in het niet noodzakelijk om te drinken. Krijg je nou dorst tijdens het sporten of een droge mond, kan dit ten koste gaan van jouw concentratie. Daarom is het altijd goed om wat te drinken mee te nemen, vind je water niet lekker? Neem dan wat limonade mee!

– Na de training is het goed om weer vocht bij te vullen. Omdat de trainingen niet langer dan een uur zijn, zal de hoeveelheid verloren vocht niet groot zijn. Het is goed om een hoeveelheid vocht binnen 6 uur na jou training te drinken6, zodat je minimaal 1x naar de wc bent geweest.

Haal je wonderdrank!

1,5 tot 2 liter per dag drinken is voor de meeste van ons een grotere uitdaging dan dat we denken. We hebben het de hele blog over water gehad, maar hier valt natuurlijk ook de meeste varianten van thee onder.

Een goede manier om hiermee van start te gaan is door in de winkel een waterfles te kopen van 1 liter of meer. Deze verkopen ze tegenwoordig omdat goed gehydrateerd blijven een trend is.

Vervolgens stel je jezelf een doel. Bijvoorbeeld: Om 1u middags wil ik mijn fles water op hebben gedronken. Deel de fles op over de dag, dat maakt het een stuk overzichtelijker!

Bronnen

1. Blood and Other Body Fluids. (1961). Pediatrics, 28(3), 361. https://doi.org/10.1542/peds.28.3.361

2. Voedingscentrum. (z.d.). Vocht en drinken. Geraadpleegd op 28 februari 2022, van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vocht.aspx#blok3

3. Robert Wood Johnson Foundation. Recommendations for Healthier Beverages. Robert Wood Johnson Foundation . 3-1-2013.

4. Handbook of Non Drug Intervention Project Team, Pre-meal water consumption for weight loss, Aust Fam Physician, 42, 478, 2013.

5. Casazza, K., Brown, A., Astrup, A., Bertz, F., Baum, C., Brown, M. B., Dawson, J., Durant, N., Dutton, G., Fields, D. A., Fontaine, K. R., Heymsfield, S., Levitsky, D., Mehta, T., Menachemi, N., Newby, P., Pate, R., Raynor, H., Rolls, B. J., . . . Allison, D. B. (2014). Weighing the Evidence of Common Beliefs in Obesity Research. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 55(14), 2014–2053. https://doi.org/10.1080/10408398.2014.922044

6. Burke L.M. & V. Deakin (2010),  Clinical sports nutrition. (2nd ed.). McGraw-Hill Pty Limited: North Ryde


Geschreven door BASE Lifestyle

Onze sportschool richt zich op persoonlijke groei in plaats van spiergroei. Samen met jou zorgen we ervoor dat jij meer uit het leven kunt halen. Dit doen we door training en coaching met elkaar te combineren.

Contact

Stel een vraag

Volg ons op Instagram

Volg ons op LinkedIn

Volg ons op Facebook

Stuur ons een WhatsApp bericht

Gerelateerde artikelen

    Vakantie is een moment van ontspanning. Even helemaal niks hoeven, gewoon lekker tot jezelf komen. Of je nu naar Texel gaat, naar Bali of thuisblijft; de vakantieperiode is fijn. Wat voor bijna iedereen onlosmakelijk is verbonden aan vakantie vieren, is genieten van lekker eten en drinken. Een biertje bij de barbecue, een ijsje onderweg, een […]

    Ga naar →

    Vandaag schrijft gastblogger Floris van der Giessen een artikel over mobiliteit. Op dinsdag 9 februari geeft hij hier ook een webinar over in de studio van Pubquiz On Tour. Floris van der Giessen is personal trainer uit Nijmegen en heeft in de afgelopen jaren zich verdiept in krachttraining in combinatie met mobiliteit. Dit heeft hij […]

    Ga naar →

    Na een zware training is herstelvoeding belangrijk om je spieren goed te laten herstellen en spierpijn te voorkomen. Daarnaast vul je met herstelvoeding je energievoorraden weer aan, zodat je de volgende training weer optimaal kunt presteren. Maar heeft iedere sporter herstelvoeding nodig? En wat is eigenlijk een goede herstelvoeding? In deze blog vertel ik je […]

    Ga naar →

Meld je aan voor een intake

Wil jij meer informatie over onze diensten? Meld je dan aan voor een vrijblijvende intake. We kijken ernaar uit je te ontmoeten en beter te leren kennen. De koffie staat voor je klaar!

Plan een intake
crossmenu